Wykorzystujemy pliki cookies. Więcej informacji o cookies i przetwarzaniu danych znajdziesz tutaj:
Polityka prywatności i cookies   
ZGODA
pro-wloski.pl

Język włoski bez granic

Strona główna  >>  Słownictwo tematyczne  >>  Żywienie  >>  Secondi piatti - Drugie dania

Secondi piatti - Drugie dania


agnolotti (mpl) - pierożki z mięsem lub serem
arrosto (m) - pieczeń
arrosto di manzo (m) - pieczeń wołowa
arrosto di vitello (m) - pieczeń cielęca
bistecca (f) - stek, befsztyk
carne lessa (m) - mięso gotowane
carne trita (m) - mięso mielone
cavolo ripieno (m) - gołąbek
costate (f) - pieczone żeberko
cotoletta (f) - kotlet
cotoletta di maiale (f) - kotlet wieprzowy
crocchetta (f) - krokiet
fegatino (m) - wątróbka
fegato (m) - wątróbka
fesa di vitello (f) - sznycel cielęcy
involtino (m) - roladka
lombata (f) - pieczeń z polędwicy
lonza (f) - kotlet schabowy
magatello (m) - mięso na grilla
patate fritte (f) - frytki
pesce al forno (m) - ryba pieczona
pesce alla griglia (m) - ryba z rusztu
petto di pollo (m) - pierś z kurczaka
piatto di crauti con pezzi di carne - bigos
polenta (f) - przygotowana mąka kukurydziana z sosem
pollo allo spiedo (m) - kurczak z rożna
pollo arrosto (m) - kurczak pieczony
polpetta (f) - pulpet
ravioli (mpl) - pierożki
risotto con funghi (m) - risotto z grzybami
roast-beef (m) - rostbef, pieczeń wołowa
spaghetti (mpl) - spaghetti
spezzatino (m) - gulasz
stinco (m) - golonka
stufato (m) - mięso duszone
tortellini (mpl) - pierogi, uszka
Polecane
Copyright 2009 Język włoski bez granic! | www.pro-wloski.pl