Wykorzystujemy pliki cookies. Więcej informacji o cookies i przetwarzaniu danych znajdziesz tutaj:
Polityka prywatności i cookies   
ZGODA
pro-wloski.pl

Język włoski bez granic

Strona główna  >>  Słownictwo tematyczne  >>  Żywienie  >>  Modi di preparare il cibo - Sposoby przyrządzania potraw

Modi di preparare il cibo - Sposoby przyrządzania potraw


affumicato - wędzony
al dente - nie rozgotowany
al sangue - krwisty
al tegame - na ruszcie
all'acqua - w kąpieli wodnej
alla griglia - na grillu
allo spiedo - na rożnie
arrostito - pieczony
arrostito al profondo grasso - pieczony w głębokim tłuszczu
ben cotto - dobrze upieczony
bollito - gotowany
brasato - duszony na małym ogniu
cotto - gotowany
cotto a vapore - gotowany na parze
duro - żylasty
fritto - smażony
ripieno - nadziewany
soffritto - przysmażony
stracotto - rozgotowany
stufato - duszony
tostato - opiekany
Polecane
Copyright 2009 Język włoski bez granic! | www.pro-wloski.pl